(+32) 484 47 92 29    paola@pakonda.com pakonda.paola

Reviews


CAROLINA RUIZ RAMIREZ:

Hallo, mijn naam is Carolina Ruiz, van beroep ben ik arts. Ik woon in Colombia (Zuid Amerika) en ik heb kort geleden mijn huis èn mijn kantoor opgeruimd met de methode Marie Kondo, onder begeleiding van Paola Suarez.

Ik denk dat deze methode voor iedereen geschikt is. Heel simpel, en tegelijkertijd goed doordacht en ontwikkeld.
Mijn man en ik hadden al geruime tijd behoefte om ons vrijer te voelen. We voelden ons gevangenen van onze eigen spullen, en hadden het gevoel dat wij er voor onze spullen waren, in plaats van andersom. (2 auto’s die 80% van de tijd geparkeerd staan; een groot huis met veel verspilde ruimtes; een veelheid aan dingen die schoongemaakt en onderhouden moesten worden. Om te kunnen reizen, moesten we iemand inhuren die kwam oppassen, en we hadden hoge maandelijkse kosten.) Maar we wisten niet hoe dit aan te pakken en waar te beginnen.

Als uit de hemel gevallen, vertelde Paola ons toen over haar werk. Zonder een ogenblik te aarzelen, gingen we aan de slag. In minder dan een maand waren ons huis en onze levens getransformeerd.
Nu voelt het, alsof er een zware last van mij afgevallen is. Ik voel mij licht; nu hebben we verschillende ruimtes in huis voor ieder van onze liefhebberijen. (muziek; schilderen; televisie; fitness, boeken.)

Nu ben ik mijn tijd niet meer kwijt met het zoeken van dingen, of het eindeloos schoonmaken van dingen. In ieder van de verschillende ruimtes voel ik mij oprecht blij. Het zijn aangename en warme ruimtes geworden. Vroeger hadden we een huis, nu hebben we een <translate>hogar</translate>.
Ik bewonder en waardeer Paola, en ik ben haar dankbaar. Je hebt met geleerd om “mijn leven” op orde te brengen.

Het is dag na dag makkelijker om beslissingen te nemen en slechts datgene te doen wat ik echt graag wil.

Attente groet,
Carolina Ruiz Ramirez
EDGAR ALFONSO MORENO PINEDA:

Als een ware golf kwam Paola mijn huis in, om ons haar kennis te delen over een nieuwe manier van leven: eenvoudig, aangenaam en zonder al te zware last in het leven.

Het proces was verrassend. Ik kwam tot de conclusie dat ik zoekgeraakt was in mijn eigen huis, tussen spullen, kleding, boeken, aardewerk, pannen, meubels, souvenirs, cadeaus met emotionele lasten, en zo voort, die allemaal bij elkaar een omgeving scheppen die giftig is voor het zicht, voor de orde, voor de hygiëne, de rust en de verhouding met andere mensen.


Ik was mij er van tevoren niet van bewust dat het tevoorschijn halen van al die spullen, die her en der op chaotische wijze door het huis slingerden, een manier van leven aan het licht zou brengen, van verzamelen, van niet weten wat je hebt, van het onbenut laten van waardevolle spullen, van het meer en meer hebben van spullen zonder dat dat enige zin heeft.
Het belangrijkste van dit alles was om mij los weten te maken van datgene dat het niet waard is en dat ook geen tevredenheid geeft; de hebzucht loslaten; mij niet schuldig voelen bij het bereiken van orde en vooral te weten wat ik heb, omdat niets nog verstopt blijft.

In zekere zin heb ik niets verloren, omdat datgene wat mijn huis verlaten heeft, in werkelijkheid niet bij mijn leven hoorde, maar gewoon ergens in een hoekje lag.

Dank, Paola, voor deze ingreep om het eenvoudige leven weer te waarderen, en voor deze bevrijding van lasten.

Edgar Alfonso Moreno Pineda